Anoniem mailen

Anoniem mailen kan handig zijn als je wel een mail wil sturen maar niet wil dat mail terug gelinkt kan worden naar de zender. Bijvoorbeeld als je mee wil doen aan een onderzoek maar als deelnemer anoniem wil blijven. Of omdat je iets wil aanvragen waar je een email adres voor nodig hebt, maar je wil vervolgens niet plat “gespammed” worden met allemaal aanbiedingen.

Mail anoniem

Anoniem mailen? Eigenlijk gaat erom dat de mail die je verstuurd van een ander ip-adres komt dan van de computer waarvan de mail daadwerkelijk verstuurd is. Dat kan je op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld door met een andere (verzonnen) naam een Gmail account aan te maken. Gmail wordt verstuurd vanaf een van de Google-servers, dus dat is niet herleidbaar naar jou. Om het helemaal anoniem te maken kan je ook nog inloggen op je Gmail account op een publieke computer, bijvoorbeeld in een internetcafé of bibliotheek, en van daaruit je anonieme mail versturen. Je kan ook mail versturen via anonieme proxy’s (zoek in google op ‘anonymous proxy’); door Internet Explorer zo in te stellen dat deze verbinding maakt met deze anonieme proxy server in plaats van je eigen serverprovider. Je kan een anoniem hotmail account aanmaken en toevoegen aan Outlook en vervolgens e-mailen vanuit je eigen ip-adres zonder dat die te achterhalen is. Door via een proxy-server te mailen, mail je feitelijk via een andere email client dan die van jou en dus blijf je anoniem.

Online anoniem mailen via een website

Verder kan je ook nog online verschillende websites vinden waar je anoniem kan mailen. Daar voer je in welke naam en email adres je wil gebruiken als verzender en welke voor de ontvanger, en kan je een bericht toevoegen. Let wel op want de meeste van deze webmail diensten vermelden wel hun naam onder het mailbericht als je het eenmaal verstuurd hebt. Daarmee zou je dus altijd nog kunnen achterhalen van wie de mail komt (bijvoorbeeld als de overheid gaat zoeken mocht je een strafbaar feit hebben gepleegd). Een paar van deze (buitenlandse) maildiensten op een rijtje:

AnonEmail–> houdt geen IP log van je bij. Kijk op: AnonEmail
Formmail –> ook naam van (fake) zender in te vullen, houdt IP log bij. Kijk op: Formmail
Send Anonymous Mail –> simpeler dan AnonEmail en Formmail maar het werk wel, houdt wel IP log bij. Kijk op: Send Anonymous Mail
Hide my Ass! –> maak mailaccount aan die na tijdje uit zichzelf wordt opgeheven. Kijk op: HideMyAss
Send Email –> werkt snel, maar wel echt mailadres opgeven. Kijk op: Send Email
Anonymailer –> wordt bericht toegevoegd bij gratis versie. Die verdwijnt bij betaalde versie. Kijk op: Anonymailer

Anoniem mailen
Je kan er ook nog voor kiezen om zo’n webmail dienst te gebruiken via je smartphone. Het email adres waarmee je smartphone op internet zit, kan je achterhalen via watismijnip.nl. Je smartphone heeft een variabel ip-adres (i.t.t. je desktop computer) waardoor je niet de ip-gegevens (en daarmee jouw gegevens) kan achterhalen.

Als je een email account kan instellen op de computer waar je je anonieme mail naar wil versturen, zit je helemaal goed. Dan kan je dus inloggen op de computer van de ontvanger van je mail. Op die manier zijn de IP-gegevens van de zender van de mail dezelfde als de ontvanger. En dus blijf jij anoniem!