Veilig verbinden VPNBook en OpenVPN

Iedereen wenst natuurlijk een zo’n veilig mogelijke verbinding. Zomaar verbinden met een al dan niet gratis openbare wifi hotspot is niet geheel zonder risico. Je verbindt immers met iemand anders zijn internet en u kunt niet nagaan dat uw dataverkeer heimelijk wordt geregistreerd/afgeluisterd. Mede hiervoor is VPNBOOK in het leven geroepen. Je kunt met een versleutelde VPN-verbinding opzetten met VPNBOOK zodat surfen op andere hotspots stukken veiliger wordt. Immers, uw verbinding wordt encrypt. Kijk op VPNBOOK.com voor meer informatie. Zowel Windows, Android en iOS werkt met VPNBOOK. Wij geven u uitleg over de Windows variant.

VPNBOOK installeren

Stap 1: VPNBook kan met diverse protocollen overweg, maar wij kiezen het robuustere OpenVPN. Allereerst installeert u de benodigde client. Die vindt u op OpenVPN.net. Ga naar Community, open downloads en selecteer Community Downloads. Hier kunt u de Windows-installer downloaden (32 of 64 bit). Tijdens de installatie mag u alle voorgestelde opties accepteren.

Stap 2: Nu moet u die tool nog duidelijk maken dat die zich met de dienst van VPNBook moet verbinden en daarvoor hebt u zogenoemde certificaatbundels nodig. Die vindt u op website van VPNBOOK. Het maakt verder niet zoveel uit welke certificaatbundel u downloadt. U kunt kiezen voor Euro1 of Euro2. Noteer meteen de gebruikersnaam en wachtwoord. Gebruikersnaam is meestal “vpnbook”. Het wachtwoord wordt na enige tijd weer veranderd.

Stap 3: Pak het gedownloade bestand uit en kopieer een of meer van de uitgepakte ovpn-bestanden naar de map Config, een submap van de installatiemap van de OpenVPN client. Standaard is dat de map OpenVPN in de programmamap van Windows. Klik daarna het programma of het pictogram op het bureaublad met de rechtermuisknop aan en kies Als administrator uitvoeren. Ten slotte klikt u het nieuwe pictogram in het Windows-systeemvak met de rechtermuisknop en kiest u verbinden.

Stap 4: Als alles goed is, krijgt u nu een venster te zien waarin u de verbinding moet verifiëren. Dat doet u aan de hand van de eerder genoteerde ID, gebruikersnaam en wachtwoord. Vervolgens klikt u op OK. Na enige tijd verschijnt een grijze pictogram groen. Als het pictogram groen is geeft dat aan dat u bent verbonden. Om na te gaan of dat echt zo is, kunt u bijvoorbeeld surfen naar WhatIsMyIP.com. U krijgt nu niet langer het ip-adres vam de server van uw eigen provider te zien, maar dat van OpenVPN.